Kula Peri Bacaları : Manisa'nın Kapadokya'sı Kuladokya Hakkında Bilinmeyenler!
Tarih : 28.03.2024Manisa’nın Kula ilçesindeki büyüleyici ve gizemli bir doğal oluşum olan Peri Bacaları, ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim ve seyir zevki sunmaktadır. Bu eşsiz görünüme sahip doğal doku, Kula’daki doğa severleri ve tarih tutkunlarını büyülüyor!
Manisa Kula Peri Bacaları hakkında derinlemesine bilgi, tarihi, yapılabilecek aktiviteler ve özellikleri ile ilgili tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz…
Peri Bacaları Nedir?
Manisa’nın Kula ilçesinde yer alan peri bacaları, doğanın zaman içerisinde yarattığı benzersiz kaya oluşumlarıdır. Bu şekillerin oluşmasında jeolojik süreçlerin etkisi vardır. Farklı şekil ve boyutlarda olan sivri uçlu kuleye benzer yapılar ön plana çıkar.
Doğa olaylarından kaynaklı oluşmalarına rağmen peri bacalarının şekilleri ve atmosferleri itibari ile geçmişten günümüze kadar gelen efsaneleri vardır.
Kuladokya
Manisa Kula’da adeta doğanın bir sanat eseri gibi şekillendirdiği muazzam kulelerle dolu bir coğrafya bulunuyor. Manisa Kula Peribacaları ya da diğer adıyla Kuladokya, ziyaretçilerine doğa ve mistizmin muhteşem bir birleşimini sunuyor!
Anadolu coğrafyasının bir başka Kapadokya’sı olan ‘’Kuladokya’’, tarihi derinliklere uzanan bir bölgedir. Yağmur ve rüzgâr gibi çeşitli hava olayları ve jeolojik süreçler sebebiyle milyonlarca yıl süren doğal aşınma ve erozyonun bir ürünüdür. Ucu sivri olan bu kuleler bölgeyi adeta bir açık hava müzesine dönüştürmüştür.
Kuladokya için Ege Bölgesi’nin en büyük ikinci şehri olan Manisa’yı süsleyen doğal güzelliklerden demek mümkün. Spil Dağı eteklerine yerleşen Manisa’nın Peri Bacaları, neredeyse Kapadokya’yı aratmayacak bir güzelliğe sahip.
Türkiye’deki ilk jeopark, Kula’da yer alıyor. Yanardağın da içine aldığı Peri Bacaları oluşumları ise ziyaret edilmek için oldukça uygun.
Kuladokya’da ortalama 100’e yakın volkan konisinin mevcut olduğu biliniyor. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar doğrultusundaki tahminleri ise bu alandaki ilk volkan patlamasının 1.2 milyon önce gerçekleşmiş olduğu yönündedir.
Manisa Kula Peri Bacaları, tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Anadolu’nun da izlerini taşır. Bu sebeple de kültürel çeşitliliğin ve mistik atmosferin de bir yansımasıdır.
Ayrıca Kula’daki Peri Bacalarının oluşum sürecinin henüz tamamlanmamış olduğu bilgisini de vermek gerekiyor. Çok fazla aşınarak miadını dolduran kuleler yıkılıyor ve bunların yerini başka peri bacaları alabiliyor.
Kuladokya, doğa fotoğrafçılarının da uğrak noktalarından. Muhteşem kareler için eşsiz bir görünüm sunuyor!
Doğal sit alanı olarak tescillenen Kula’daki Peri Bacaları 37 hektarlık bir bölgede yer alıyor. Yürüyüş, piknik, tırmanış gibi farklı doğa etkinlikleri için de uygun bir bölge.
Bu atmosferin tadını tam anlamıyla çıkarmak isterseniz, sabah güneş doğar doğmaz gözlerinizi harika bir manzaraya açabilirsiniz. Çünkü Kula Peri Bacaları kamp yapmaya elverişli bir bölge olmasıyla da biliniyor.
Kula Peri Bacalarını ziyaret etmişken bu alanın etrafında gidip görebileceğiniz diğer özel yerleri de gezebilirsiniz.
Kuladokya için en önemli bilgilerden biri de Kapadyoka’daki peri bacaları volkanizm sonucunda oluşurken, Manisa Kula Peri Bacaları volkanizm sonucu değil, akarsu çökmelerinin aşınması ve rüzgârın etkilemesi ile ortaya çıkmıştır.
Kula merkezine 16 kilometre uzaklıkta bulunan Burgaz Köyü yakınlarında Ege’nin Peri Bacaları olan Kuladokya’yı görebilirsiniz.
Kula Peri Bacalarının Görkemli Özellikleri
Kuladokya’nın Peri Bacaları, farklı renklerdeki kule yapıları ve çeşitlilik gösteren doğal yapılarıyla dikkatleri çekiyor.
Bölgede yer alan her bir Peri Bacası, geçmişle doğanın mükemmel bir uyumunu temsil ettiğinden bu alan oldukça özeldir.
Manisa Kula Peribacaları Ziyaretinde Yapılacaklar
Peribacalarının tarihini keşfetmek ve efsaneleri dinlemek için bir rehberden yardım alabilirsiniz. Gezi rehberi eşliğindeki tarihi yürüyüş turları yapabilirsiniz.
Tek başınıza, aileniz veya arkadaşlarınızla bölgeyi keşfetmek istiyorsanız, doğa yürüyüşü yapmayı düşünebilirsiniz. Bölgenin benzersiz doğal peyzajını keşfedebilir, doğal arka plan ile harika fotoğraflar çekinebilirsiniz.
Görünüm itibari ile aynı olsa da Kuladokya’nın Kapadokya’dan aktivite anlamındaki en büyük farkı balon turu yapılmaması oluyor.
Kuladokya Araştırmaları
Kuladokya, yapı özelliği sebebiyle İngiliz ve Hollandalı yerbilimciler tarafından Akdeniz Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Demir ile birlikte 16 yıldır inceleniyor. Bölgede çalışmalar ise devam ediyor.
Bölgenin ise özellikle yerbilimciler için üstü açı bir laboratuvar gibi olduğu söyleniyor. Kuladokya’nın yer tarihi ise 24 milyon yılı buluyor. Bölgede koca bir arşiv yatıyor demek mümkün.
Kula Peri Bacalarının evriminin ise hala daha devam ettiği açıklanmıştır. Peri Bacaları yıkılıyor ve yenisi oluşuyor. Bu durumda bir süreklilik söz konusudur.
Kula Peri Bacaları ve Çevresindeki Kültürel Zenginlikler
Volkanik alan meraklıları için Kula-Salihli Jeoparkı keşfedilmesi gereken en önemli yerlerden! Yaklaşık 2000 yıldır bilinen bu jeolojik oluşumlar ve Kula’nın toprağına hâkim olan koyu kömür siyahı bazalt taşları sayesinde bölge ‘Yanık ülke’ olarak adlandırılmıştır.
Günümüzden ortalama bir milyon yıl önce bu bölgede başlayan volkanik faaliyetler üç ana püskürme dönemi sonrasında, yaklaşık 10 bin yıl önce son patlamalarını yaşamış ve Türkiye’nin en genç volkan topoğrafyasını oluşturmuşlardır.
Osmanlı döneminin sivil mimarisini ve o dönemin Anadolu kasabalarını andıran sokakları ile tarihi Kula Evleri, nostaljik bir gezi isteyenler için ideal! Avlulu ve ahşap geniş kapılı evlerin bazıları fotoğraf çekilmek isteyenler için de açık.
Manisa Kula Peribacaları, Kuladokya olarak da anılmakta ve ziyaretçilerine eşsiz bir doğal deneyim sunmaktadır. Hem yapısı hem de büyülü efsaneleri itibariyle unutulmaz bir keşfe çıkabilirsiniz!