Cemar Marble

İletişim Bilgileri

0236 234 10 34
info@cemarmarble.com
Hamidiye Mah. Hamidiye Sok. No: 122 Kula Manisa
Tüm yazılar

Kula'da Ne Yenir? Manisa Kula'nın Yerel Lezzetlerini Deneyimleyin!

Tarih : 28.03.2024

Kula’nın muazzam mutfak kültürünü keşfederek de Manisa’nın tarihine tanıklık edebilirsiniz! Kula, sadece tarihi harikalarıyla değil, aynı zamanda damakları şenlendiren lezzetleri ile de ün salmıştır. 

Sizi bir gastronomi rüyasına davet eden Kula’da hem etli hem de zeytinyağlı yemekleri deneyimleyebilirsiniz… 

Kula Mutfağının Tarihi

Manisa’da hem Kula hem de Salihli zengin bir yerel mutfağa sahip. Bu mutfağın kökleri ise binlerce yıllık geçmişe dayanıyor ve Anadolu’nun besin zenginliğini yansıtan lezzetleri içeriyor. 

Kula mutfağı, tarih boyunca farklı medeniyetlerin etkisinde kalarak bir karakter kazanmıştır. Frigyalılar, Lidyalılar, Romalılar ve Osmanlılar gibi büyük medeniyetler, Kula toprakları üzerinde iz bırakarak yöresel lezzetlerin oluşumunda katkıda bulunmuşlardır.

Kula’nın verimli tarım toprakları ve iklimi de bölgenin tarım ürünlerinin kalitesini arttıran önemli sebeplerden. Zeytin ağaçları, sebzeler, tahıllar ve üzüm bağları, bu mutfağın temelini oluşturuyor. 

Günümüzde ise Kula mutfağı, geleneksel lezzetlerini modern dokunuşlarla birleştirmeyi ihmal etmese de otantik lezzetlerini sunmaya da devam ediyor. 

İşte Kula’nın en ünlü lezzetleri:

  • Kula Güveci
  • Kula Kapama
  • Kula Şekerli Pidesi
  • Sebze Yemekleri (Ispanaklı Pide, Kabaklı Pide…)
  • Darp
  • Kuzu Dolması
  • Manisa Kebabı
  • Ekmek Dolması
  • Kula Tarhanası
  • Odun Köfte

Kula Güveci

İlçenin mutfak kültürünü öne çıkaran bir yıldız olan Kula güveci, geleneksel tarifi ve zengin içeriği ile kendine özel bir yer edinmiş durumda. 

Özel günlerde, aile ve arkadaş sofralarında da sıklıkla tercih edilen bu yemeğin ana malzemelerini kuzu eti domates, biber ve tereyağı oluşturuyor. 

Bu tadına doyulmaz yemek, Kula’nın yöresel lokantalarında bulunsa da evde de kolaylıkla yapılabiliyor. 
Kula güvecini evde yapmak isterseniz, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Öncelikle kuzu etini haşlamak gerekiyor. Ardından suyu süzülen et güvece döşenerek biber ve domates ile bir araya gelir. Yarım yemek kaşığı tereyağı ve etin kendi suyu da konularak fırına verilir. 

Kula Kapama

Tarih kokan bir başka lezzet ise Kula Kapama’dır. Manisa’nın özel ve meşhur et yemeklerinden biri olan Kula Kapama için kuzu eti, pirinç, arpacık soğan, domates salçası, tereyağı ve baharatlar gereklidir.

Pişme süresi 4-5 saati bulan ve meşakkatli bir yemek olan Kula Kapama, Ege Bölgesi’nin de özel yemekleri arasına girmiş durumda.

Kula Şekerli Pidesi

Tahinli pide de olarak bilinen Kula Şekerli Pidesi, Manisa’nın en meşhur tatlılarından biri! Yarım parmak kalınlığında açılan hamurun her tarafına yayılacak şekilde tahin sürülür ve toz şeker de tahinin üzerine serpilir. 

Hazırlanan hamur rulo halinde yuvarlanır ve bir daire formuna getirilerek merdane ile 1 cm kalınlığında açılır. Daha sonra üzerine çifte kavrulmuş tahin tekrar sürülerek fırına verilir. 

Unutmayın, bazı yemek tariflerinin yapılışı ve kullanılan malzemeler yöreden yöreye değişiklik gösterebilir...

Kula’daki birçok restoran ve lokantada bu lezzetleri bulabilirsiniz!

Sebze Yemekleri

Kula’nın verimli toprakları birbirinden eşsiz sebze yemekleri sunuyor. Daha önce hiç denemediyseniz, ıspanaklı pide veya kabaklı pide gibi hem hamuru hem de sebzeyi buluşturan tarifleri Kula’da bulabilirsiniz. 

Zeytin üretiminin de yapıldığı Manisa Kula’da, Kula zeytinyağlıları da sofralara sağlık dolu lezzetler getiriyor. Enginar, kabak ve fasulye yemekleri ile taze üzüm yaprakları ile yapılan sarmalar da en az et yemekleri kadar iştah açıcı görünüyor.

Ege'nin en güzel otları kavrulduğunda da Kula'da yiyebileceğiniz harika bir sebze yemeği daha ortaya çıkıyor! Ot kavurması, tercihini sebzeden yana yapanlar için güzel bir alternatif. 

Darp

Osmanlı’nın önemli bir sancağı olan Manisa’nın et yemekleri de epey zengin oluyor. Kula’da yiyebileceğiniz geleneksel Manisa yemeklerinden biri olan Darp, için en önemli malzemeler pirin. Ve kuzu işkembesi gömleği oluyor.

Ciğer sarma olarak da adlandırılan yemek adeta bir bohçayı andırıyor. Fırında pişirilen bu yemeğin eşsiz lezzetini Kula’da deneyimleyebilirsiniz.

Kuzu Dolması

Saray yemeklerinin en önemli lezzetlerinden biri olan Kuzu dolması yemeğini, önemli bir sancak olan Manisa Kula’da bulabilirsiniz. İç pilavı ile birlikte taş fırında pişen kuzu dolması ağız sulandırıcı bir tarife sahip!

Manisa Kebabı

Kula’da yenebilecek bir diğer ünlü lezzet ise Manisa Kebabı’dır. Bu yemeğin tarihi Osmanlı İmparatorluğu’nun zengin mutfağına uzanır. 

Geleneksel Osmanlı kebaplarının izini taşıyan Manisa Kebabı’nın ana malzemesi genellikle kuzu etidir.
Bir pideli köfte çeşidi olan bu kebabın diğer bileşenleri ise domates, sivri biber, yoğurt ve domates salçasıdır. Genellikle tereyağı, sumak ve altına pide konularak servis edilir. 

Ekmek Dolması

Manisa usulü ekmek dolması özellikle Kula’da nohutla hazırlanması ile meşhur! Kıyma, tereyağı, soğan, haşlanmış nohut, et suyu, maydanoz ve baharatları içeren bu tarif oldukça lezzetli ve doyurucu!

Kula Tarhanası

Yapımı her bölgede değişiklik gösteren tarhana çorbası Kula’da bir başka! Acısıyla ünlü Kula tarhanası köylerde özenle yapılıyor. Bir de üzerine kuru nane eklendiğinde lezzetine doyum olmuyor.

Odun Köfte

Odun köfte, Ege yöresinin zengin köfte kültürünün özel ve çok lezzetli örneklerinden biridir. İçerisinde hiçbir katkı maddesinin bulunmadığı odun köfte, doğal malzemelerle ve odun ateşinde pişirilmesi ile ünlüdür.

Bu lezzetin kökeni ise 1900’lü yılların başına dayanır. Göçmenler tarafından yapılmaya başlanan tarif, günümüze kadar ulaşmıştır.

Odun köftenin en belirgin özelliği ise kullanılan malzemelerin saf ve doğal olmasıdır. Kuzu eti, ekmek, soğan ve baharat ile harmanlanan ve katkı maddelerinden uzak bir tarife sahiptir. Hazırlanan harç, belli bir süre boyunca +4 derecede dinlendirilir.

Dinlenen köfte, çekilip yoğurulur ve şişlere takılır. Lezzetinin bir diğer sırrı ise meşe odunu közünde pişirilerek servise sunulmasıdır. 

Benzer yazılar