Cemar Marble

İletişim Bilgileri

0236 234 10 34
info@cemarmarble.com
Hamidiye Mah. Hamidiye Sok. No: 122 Kula Manisa
Tüm yazılar

Manisa Müzeleri ve Ören Yerleri

Tarih : 22.03.2024

Yüzyıllara dayanan tarihi geçmişi ile oldukça önemli bir yere sahip olan Manisa, bu tarihi yaşatmak konusunda da oldukça başarılı. 

Özellikle de Osmanlı döneminde bir Sancak şehri olması sebebiyle önem verilen Manisa’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerleri mevcuttur. Manisa’nın tarihine yolculuk edebileceğiniz bu lokasyonları derledik…

Manisa’da Hangi Müzeler Var?

Manisa’da tarihi atmosfere kapılmak isteyenler için ücretli ve ücretsiz birçok seçenek bulunuyor. İster açık ören yerinde tarihi noktalarda bulunabilir; isterseniz de kapalı müzeleri yaz-kış demeden dolaşabilirsiniz. 

Manisa müzeleri ve ören yerleri listesi aşağıdaki gibidir:

  • Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  • Akhisar Müzesi
  • Sardes Ören Yeri
  • Alaşehir Ören Yeri
  • Aigai Ören Yeri
  • Tepe Mezarlığı Ören Yeri

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde yer alan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, aslen 1583-1588 yılında yaptırılan Muradiye Külliyesi’nin Medrese yapısıdır. 

III. Murat tarafından yaptırılmış olan bu medrese müzeye dönüştürülmüştür. 29 Ekim 1937 tarihinde ise Manisa Müzesi olarak ismini almış ve ziyarete açılmıştır.

Belli bir zaman sonra müzeye gelen eserlerin sayısı arttığı için medresenin alanı da yetersiz kalmıştır. 1972 yılına gelindiğinde külliyenin imarethane yapısını da müze alanı içerisine dahil etmişlerdir. 

Akhisar Müzesi

Manisa’nın Akhisar ilçesinde bulunan müze, 1932 yılında inşa edilmiştir. Ali Şefik Okulu olarak uzun yıllarca kullanılmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarımı yaptırılmış; müzeye dönüştürülmüştür. 

18 Mayıs tarihinde 2012 tarihinde ziyarete açılan Akhisar müzesi tek katlıdır. Bu müzenin içinde; arkeoloji ve etnografta seksiyonunun yanı sıra; arasta olmak üzere üç bölüm yer almaktadır.

Bu müzede sergilenen eserler genellikle Akhisar ve çevresine ait olduğu için Manisa’nın tarihine yakından bakmak isteyenler için ideal bir gezi rotasıdır. 

Soma’daki kömür ocaklarından çıkan ve M.Ö 18 – 11 milyon yıl öncesine ait fosil örneklerinden Kalkolitik Dönem idol atölyesine ait mermer idollerine kadar çeşitli eserler bulunmaktadır.

Tunç Çağı, Doğu Roma dönemi ve Lydia kültürünün ünik eserlerini bulmanın yanı sıra; Geç Osmanlı Dönemine ait sikkeleri de bu müzede bulabilirsiniz. Osmanlı Döneminin yöresel kadın-erkek giysileri ve el sanatlarına dair eserler de sergilenmektedir. 

Sardes Ören Yeri

Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan Sardes, bir ören yeridir. Meles adlı bir kral tarafından kurulduğu bilinen Sardes, Lydia Krallığı’nın başkentidir. Persler, Lydia Krallığı’nı yıktıktan sonra Sardes de bir Pers satraplık merkezi olmuştur. 

Helenistik ve Roma Dönemlerinde de ayrı bir öneme sahip olan Sardes’in kazandığı son anlam ise Doğu Roma Dönemi’ne gelindiğinde psikoposluk merkezi olmasıdır. 

Alaşehir Ören Yeri

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yer alan bu ören yeri, Pergamon Kralı II. Attalos Philadelphos zamanında önemli bir merkez olduğu bilinmektedir. 

Doğu Roma döneminde çok fazla festival yapıldığı ve alanda tapınak sayısının da çok olması sebebiyle ‘’Küçük Atina’’ olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde Türk akınlarının başlamasının ardından bu ören yeri surlarla çevrelenmiştir. 

Aigai Ören Yeri

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan Aigai’nin tarihi M.Ö 8. Yüzyıla dayanmaktadır. Helenistik Dönem sırasında ticari olarak önemi bulunan bir merkez olduğu bilinmektedir. 

2004 yılından bu yana bölgede kazı çalışmalarına devam edilmektedir. Alanın içerisinde üç katlı agora, meclis binası, tiyatro, Demeter tapınağı gibi farklı kalıntılar yer aldığı saptanmıştır. 

Tepe Mezarlığı Ören Yeri

Manisa’nın Akhisar ilçesinde yer alan Tepe Mezarlığı, Akropolis Akhisar Devlet Hastanesi’nin yer aldığı tepede bulunmaktadır. 

Roma Dönemi öncesine ait kalıntı bulmanın zor olduğu tepede bir cadde kalıntısı görülmektedir. 

Benzer yazılar