Cemar Marble

İletişim Bilgileri

0236 234 10 34
info@cemarmarble.com
Hamidiye Mah. Hamidiye Sok. No: 122 Kula Manisa
Tüm yazılar

Doğal Taşların Benzersiz Formu: Traverten Taş Nedir?

Tarih : 5.04.2024

Traverten taşı, kendine özgü bir doğal kireç taşıdır. Termal suların etkisi algındaki bölgelerde kalsiyum karbonatların çökmesiyle oluşmaktadır. Traverten taşının kullanımı Roma’nın simgesi haline gelen Kolezyum’a kadar uzanmaktadır.

Beyaz, bej, kahverengi ve gri tonlarında bulunan traverten, içerdiği mineraller ve diğer elementlerin doğal oluşumu sırasındaki etkileşimi nedeniyle çeşitli renk ve desenlere sahiptir.

Traverten taşı inşaat ve dekorasyon sektörlerinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Genellikle fayans, plaka veya blok halinde kesilmektedir.

Gözenekli yapısı, suyun çözünüp çökmesiyle oluşan doğal deliklerle karakterizedir. Bu özelliği, taşa estetik bir dokunuş katarken, travertenin de eşsiz bir görünüme sahip olmasını sağlar.

Traverten taşları; duvar kaplamaları, zemin döşemeleri, tezgâh üstleri, havuz kenarları, heykeller ve çeşitli mimari uygulamalarda kullanılır.

Turistik bölgelerde ve tarihi mekanlarda yaygın olarak kullanılması, onu doğal bir taş haline getirmektedir.

Traverten Taşının Doğal Oluşumu ve Kökeni 

Traverten taşı genellikle kireçtaşı oluşumu sonucu ortaya çıkmaktadır. Kireçtaşı ise suda çözünmüş kalsiyum karbonatın birikmesi ve sertleşmesi ile oluşan tortul kayaç türüdür.

Sudaki karbiondioksitin çözünüp serbest bırakılması süreci traverten sürecini yansıtmaktadır. Bu nedenle travertenin çıkarıldığı yerler genellikle mağaraların bulunduğu ve yer altı sularının geçtiği noktalardır. 

Traverten Taşlarının Temel Özellikleri

‘’Benzersiz Oluşum’’

Traverten çeşitlerinin her biri dekoratif ve yapısal projelerde yaygın olarak kullanılan doğal taşlardır. Traverten taşlarının temel özellikleri arasında kendine has oluşumları yer almaktadır. Bu taş genellikle mağara sistemlerinde veya yüzeydeki doğal kaynaklardan çıkarılmaktadır.

‘’Kendine Has Renk ve Desen’’

Kireç taşının içerdiği mineraller ile birlikte çökme koşulları ise traverten taş bloklarının farklı desenlerde ve dokularda oluşmasına neden olmaktadır. Genellikle beyaz, bej, kahverengi ve gri tonlarında bulunsalar da kırmızı veya yeşil gibi fark renk varyasyonlarını da içerebilirler.

‘’Dayanıklı’’

Traverten taşının gözenekli yapısı, travertenin doğal bir estetik görünüme sahip olmasının yanında benzersiz bir özellik de kazandırır. Görünümü itibariyle hassas ve kırılgan bir yapıya sahip gibi görünse de yaygın görüşün aksine traverten taşı dayanıklı bir doğal yapıdır. Fakat granit gibi diğer taşlara kıyasla daha yumuşak olduğunu da söylemek gerekir.

‘’Farklı Görünümler’’

Çeşitli yüzey işlemleri sayesinde traverten taşı farklı bitiş seçenekleri sunar. Bunlar arasında en popüleri ise pürüzsüz yapısı ile mat ve doğal bitiştir.

  • Parlak Cila: Doğal traverten taşının daha pürüzsüz olmasın için parlak cilalama seçeneği mevcuttur. Bu yöntemle daha canlı bir görünüm elde edilir. Fakat cilalı yüzeyler kaygan olabildiğinden özellikle de zemin veya merdiven döşemeleri için cilalı traverten taşı önerilmemektedir.
  • Mat Honlama: İç mekanlarda zarif bir atmosfer yaratmak için daha az kaygan olan honlanmış yüzeyler kullanılmaktadır.
  • Eskitilmiş Traverten: Yaşam alanında veya mimari projede antika bir hava kazandırmak için en uygu seçenektir. Genellikle duvar döşemeleri için kullanılmaktadır.

‘’Tasarım Projelerinin Bir Numaralı Tercihi’’

Traverten taşları, kullanım alanın genişliği sayesinde farklı mimari ve dekoratif projelerde sıklıkla tercih edilmektedir.

Traverten, su ve lekeleri emme eğiliminde olduğundan düzenli bakım gereksinimi bulunan doğal bir taştır. Kullanıldığı alan ve şartlara bağlı olarak travertenin özel taş koruyucularla işlenmesi, uzun ömürlü ve estetik bir görünümün korunması için önerilmektedir.

Traverten taşı, doğal olarak serin bir yüzeye sahip olmasıyla ön plana çıkar. Bu özelliği sayesinde sıcak hava koşullarında veya nemlenmeye müsait olan banyo alanlarında serin ve rahat bir ortam sağlamak amacıyla değerlendirilebilir.

Travertenin doğal yapısı, üzerine düşen sıcak ışığı soğurarak yüzeyini serin tutar. Banyo zeminleri, duvara kaplamaları ve tezgahlar gibi alanlarda tercih edilmesi için önemli bir faktördür.

Travertenin gözenekli yapısı nemli ortamlarda dahi dayanıklılığını sürdürmesine katkı sağlar. Bu sayede traverten taşları banyo tasarımlarında estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek mekanlara benzersiz bir dokunuş katar.

Traverten Taşı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yapısı, desenleri ve avantajlı fiyat performansı ile inşaat sektörü ve dekorasyon alanlarında traverten taşını tercih etmek isteyenlerin aklında birtakım sorular oluyor. 

Traverten taşları ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları sayesinde siz de kullanmak istediğiniz alan için travertenin doğru bir tercih olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Bu konuda özellikle traverten taşı nedir sorusu gündemde olsa da nerelerde kullanıldığı, avantajları, uzun ömürlü olup olmadığı ve bakımının nasıl yapıldığı merak konusudur. 

Özellikle de dayanıklılığı merak edilen traverten taşının, uzun ömürlü kullanıma sahip olduğunu söylemek mümkündür. Traverten taş temizliği ve bakımı doğru yapıldığında ilk günkü gibi kalmasını sağlayabilirsiniz. 

 

 

Benzer yazılar